Gave excursie groep 3 naar Bieb, Luihuis en Hofkerk!

Vandaag is groep 3 voor het eerst dit schooljaar (al) op excursie geweest. Ter gelegenheid van de 75ste herdenking van de bevrijding van Zuid-Nederland.  Op school zijn we vooraf al gestart met het lespakket 'Bergeijk Remembers'.  In de kring praatten we over hoe het vroeger (75 jaar geleden) in Bergeijk was en luisterden we naar het verhaal 'Radio's ingeleverd en geroofd', waarin verteld werd dat veel mensen stiekem naar de radio bleven luisteren om echt te horen hoe het in Nederland en omstreken ging; iets wat de Duitsers graag hadden willen voorkomen.

Vanmiddag zijn we eerst naar bibliotheek de Kempen op 't Hof geweest. Daar las een mevrouw ons uit een leesboek voor over een meisje, dat op haar zesde verjaardag een gele jodenster op haar jas kreeg.. Na het verhaal kregen we een vredesduif, waar we op mochten schrijven en tekenen; de mevrouw hielp ons om onze (vredes-)wensen erop te zetten en de juf schreef er PB gr 3 (=Prinses Beatrixschool, groep 3) op, zodat iedereen die de duiven aan de gouden linten zou zien hangen wist wie ze gemaakt had. Zó kan ieder kind zijn eigen duif later weer komen ophalen. Slim, hè?

Daarna zijn we samen naar 't Luihuis, naast de Hofkerk gegaan. Hier vertelde de opa van Puck, Tom en Sam ons over het buizenstelsel, waar we allemaal doorheen konden en mochten kruipen. Onderweg zagen we oude spullen uit de oorlogstijd en kwamen we via de buis uit in een kippenhok en uiteindelijk via het stookhok in de kerk. De 'drollen' die Johan Biemans als 10-jarige jongen in het stookhok ontdekt, blijken niet 'de drollen van een hond' te zijn, zoals zijn vader hem wijs maakte. Na de oorlog wordt duidelijk dat Johans vader jonge mannen liet onderduiken in de kerk op 't Hof, zodat ze niet naar Duitsland hoefden..

In de kerk troffen we na het filmpje Johan Biemans zelf ook nog even. Hij had echte, oude spulletjes bij zich en we mochten zijn zaklamp van vroeger, de knijpkat, allemaal even vastpakken en uitproberen . Elke keer als je erin kneep, gaf hij licht! Geweldig leuk! Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan ook onze foto's in het fotoalbum..

Terug naar overzicht
Groep 3

Groep 3 op excursie naar het ...

Vandaag is groep 3 voor het eerst op excursie geweest. Ter ...

Groep 3

Welkom in groep 3! Je hoort ...

Hoera, dan is het ineens maandag 19 augustus, de ...